Ayvalık, doğal güzellikleri, plajları, tarihi ve kültürel mekânları, iklimi ve adaları ile birlikte turizm potansiyeli yüksek yörelerden birisidir. İlçenin doğal güzelliklerinin yanı sıra Ayvalık merkez ve Alibey (Cunda) Adası’ndaki neo-klasik sivil mimari örneklerinin oluşturduğu kent dokusu da turizm arzını zenginleştirmektedir. Alibey (Cunda) Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek adadır. Esas itibariyle ilçe açık bir müze görünümündedir. Ayrıca, çevre il ve ilçelerde bulunan antik kentler de turizm açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Ayvalık; doğal güzellikler bakımından son derece zengin kaynaklara sahiptir. Bunlar; Sarımsaklı, Altınova ve Badavut plajları, Şeytan Sofrası, Ali Bey (Cunda) ve Tımarhane Adası, sualtı-su üstü zenginlikleri, mutfağı ve Ayvalık Adaları Doğa Parkı’ndan oluşmaktadır. Ayvalık; tarihte önemli bir yerleşke olan Bergama’ya 62, Efes-Meryemana’ya 226, Selçuk’a 214, Assos-Behramkale’ye 125 ve Truva’ya 157 km uzaklıktadır. Ayrıca, Türk tarihinde önemli bir yeri olan Gelibolu-Anafartalar-Çanakkale Şehitlikleri’ne de 216 km uzaklıktadır. İzmir’e ise; 145 km.lik mesafededir.
“Kuzey Ege’nin İncileri “ projesi; Menemen, Bergama, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit Ticaret Odaları tarafından yürütülen bir turistik destinasyon projesidir. Bu proje; ilgili odalar tarafından finanse edilmektedir. Projenin çıkış noktası; Bergama Ticaret Odası’dır. Bu projede amaç; “Kuzey Ege’nin İncileri” adıyla bölgeyi ulusal ve uluslararası alanda daha fazla tanıtmak ve marka bir destinasyon haline getirmektir. Böylelikle; bölgeye daha fazla yerli ve yabancı turistin gelmesini sağlayarak, yöre ekonomisine ve istihdamına katma değer yaratmaktır. Ayrıca; bölgeyi turistik yatırımlar için yeni bir cazibe merkezi haline getirmek de bu projenin bir diğer çıktısıdır. Bölge; turistik bir destinasyon için olması gereken çekiciliklere (kaplıca, doğa, tarih, kültür, kum, deniz, güneş, iklim, hava ve deniz sıcaklığı, gastronomi, hediyelik eşya, ulaşım, günü birlik atraksiyonlar (sualtı-suüstü sporları, tekne turları, sörf vb. gibi) konaklama işletmeleri, seyahat acentaları ve havaalanları gibi) fazlasıyla sahiptir. Ayrıca bölge birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış, şehir devletleri kurmuş, UNESCO Dünya Miras listesine (Bergama) girmiş birçok kültürel varlığa da sahiptir.
-Proje Faaliyetleri
* Projeyle İlgili “Ortak Akıl” Toplantıları (Şu ana kadar toplam 7 toplantı yapılmıştır.)
* Proje ekibinin kurulması ve görev dağılımı
* Kurumsal kimlik çalışmaları ve proje logosunun belirlenmesi
* Projenin yörede duyurulma çalışmaları
* Projeyle ilgili web sayfasının oluşturulması (Türkçe- İngilizce) ve içeriklerin girilmesi
* Projeyle ilgili sosyal medya (facebook, twitter, instagram vb) hesaplarının oluşturulması
* Projeyle ilgili bölgedeki turistik çekiciliklerin tanıtılacağı broşür, el kitapçığı ve tek sayfalık haritaların hazırlanması ve Türkçe-İngilizce bastırılması
* Bölgeyi turistik bir destinasyon olarak seyahat acentalarına ve tur operatörlerine tanıtmak amacıyla ilgili şirket temsilcilerinin bölgeye davet edilmesi
* Bölgenin ilgili seyahat acenta ve tur operatörleri şirketlerinin tur programları arasına sokulması ve ilgili şirketlerin web sayfalarında yer verilmesinin sağlanması,
* Bölgenin turistik bir destinasyon olarak tanınırlığını ve marka imajını sağlamak amacıyla ortaklaşa yurtiçi ve yurt dışı turizm fuarlara katılmak
–www.kuzeyegeninincileri.com uzantılı web sayfası
Projeyle ilgili www.kuzeyegeninincileri.com uzantılı web sayfası oluşturulmuş (Türkçe- İngilizce) ve bu projeye destek veren Menemen, Bergama, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit yörelerine ait turistik çekicilikler web sayfasına girilmiştir. Web sayfasında yörelere ait; ulaşım, günübirlik aktiviteler (dağcılık, bisiklet, tekne turları, sualtı ve suüstü sporları, ören gezileri, yöre mutfağı vb), konaklama işletmeleri, seyahat acaentaları, özellikli restoranlar, rent a car işletmeleri, ören yerleri, müzeler, anıt yapılar vb.leri, önemli sayfalara yönlendirmeler (belediye, kaymakamlık, turizm müdürlükleri vb) ve önemli bilgiler (hava- deniz sıcaklığı, polis, zabıta, ambulans vb) bilgiler yer almaktadır.
Kültür turizmi, turizmin önemli bir şekli olduğu gibi, tüm destinasyonlar için bir gelişme seçeneğidir. Kültür turizmi içinde önemli bir miras öğesi olarak yer alan gastronomi, dünya mutfaklarının sunulmasında ve tanıtılmasında ön plana çıkmaktadır. Yemek, bir toplumun kendisini ve yaşama tarzını ifade şeklidir. Gastronomi turizmi, dünya çapında ve özellikle Avrupa ülkelerinde Akdeniz mutfağı ile çok fazla gündeme gelmektedir. Türkiye mutfak yapısıyla Akdeniz kültürünün gastronomik hazinesine sahip önemli ülkelerden biridir. Coğrafi ve çevre koşulları ile Kuzey Ege Bölgesi, Akdeniz mutfak kültürünün yaşatıldığı ender yerlerden biridir. Türkiye’de Akdeniz mutfağının önemli bir göstergesi olan Kuzey Ege Bölgesi ve bu bölgenin içinde yer alan Ayvalık mutfağı; gastronomi turizmi açısından ön plana çıkmaktadır.
“Kuzey Ege’nin İncileri “ projesinin temel amacı; bölgeyi turistik bir destinasyon haline getirip, bölgeyi bu amaçla pazarlamak isteyen seyahat acentaları ve tur operatörlerinin destinasyon programlarına koymasını sağlamaktır. Ayvalık Turizm Geliştirme Birliği (AYTUGEB) olarak geçtiğimiz yıl Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) üzerinden yürüttüğümüz “Yaşayan Mutfak Ayvalık” DFD projesi içerik ve faaliyetler olarak bu projeye benzemektedir. “Yaşayan Mutfak Ayvalık” DFD projesinde “Gurme Tur Programının Belirlenmesi ve Seyahat Acentaları ile İşbirliği” başlığı çerçevesinde İstanbul ve İzmir’de kültür ve gastronomi turları düzenleyen 11 seyahat acentasını Cunda Mola Otel’de bölgedeki butik otellerle buluşturup işbirliği yolları aramıştık. Bu toplantı sonrasında kültür ve gastronomi turları organizasyonunda ilk üçe giren FSH Turizm (Gezgin Damaklar) ve İzmir Atılım Seyahat Acentası butik otellerin bazıları ile kontaratlar imzalamış ve Ayvalık’ı gastronomi tur programlarına almışlardı. Bu organizasyonlar halen (özellikli hafta sonlarında Zeytin Hasatı, Kültür ve Sanat Günleri gibi) devam etmektedir.
“Kuzey Ege’nin İncileri” gibi lokal projelerin hayata geçirilmesi bölgede ciddi anlamda katma değer yaratacaktır. Bu katma değer; bölgeye daha fazla yerli ve yabancı turistin gelmesini sağlayacak, yöre ekonomisi büyüyecek, istihdam ve turistik yatırımlar artacaktır. Bu anlamda projeyi başlatan Bergama Ticaret Odasına ve yöneticilerine, destekeleyen ve katkı veren Menemen, Ayvalık, Burhaniye ve Edremit Ticaret Odalarına ve sayın yöneticilerine teşekkür etmek ve alkışlamak gerekir.
Bir başka güzel projede ve konuda görüşmek üzere, sağlıcakla ve sevgiyle kalın.